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QUESTION: 

 
It is common that some process refrigeration equipment that is located in 
production rooms are often equipped with pumps.  Does the current definition of 
machinery rooms imply that if process equipment has an ammonia pump associated 
with it, then the room which contains it must be considered a machinery room? 
 
Revised Reply:   
 
IIAR 2-2014 provides specific language on when a machinery room is required for 
refrigeration systems.  The definition of a machinery room was also revised in 
IIAR 2-2014: “An enclosed space that, where required by this standard to contain 
equipment, must comply with the requirements set forth in Chapter 6.”  
 
Further, IIAR 2-2014 permits the use of “low probability pumps” (also defined in 
the standard) per section 4.2.3, paragraph 3, in industrial occupancies.  Installation 
must be compliant with the requirements of chapter 7. Therefore, the revised 
standard does not imply that rooms having process equipment with “low 
probability pumps” be considered machinery rooms.  

 
 Original REPLY: 

 
The request for interpretation regarding the use of pumps within production room 
areas was reviewed at length. It was re-confirmed that the definition of a machinery 
room was intended to be inclusive of any room that contained pumps or liquid 
transfer equipment. It was the vision of the SRC that in years to come, occupied 
production rooms would not have pumps or transfer equipment in them that would 
increase the possibility of ammonia releases. 

 
But, it was recognized that there are many forms of refrigeration equipment that 
require or benefit from the use of a pump.  The committee believes that such new 
installations can be addressed by the thoughtful location of the equipment such that 



pumps and transfer equipment can be located in separate rooms that would be 
treated like a mechanical room, or the production room itself treated like a 
mechanical room. There are several anecdotes describing projects that routed liquid 
to adjacent rooms where it was then pumped to a header or back to a vessel in order 
to eliminate pumps within a production room. Alternatively, it is believed that new 
liquid distribution technologies are available to reduce the need for static head 
reduction pumps. 

 
Most current codes reference the IMC and/or ASHRAE 15 which have language 
prohibiting equipment other than evaporators from being located anywhere but in 
machinery rooms. This language has been in place for many years, and yet 
production room equipment using pumps has continued to be installed without 
concern for the restrictions or even additional safety measures. 

 
Original COMMITTEE ACTION: 

 
It is one challenge of the IIAR to come up with a solution to this dilemma, 
because the SRC does believe that there is a need to address situations where it is 
unavoidable to use this type of equipment. The effort will be considered by the 
IIAR Board of Directors as part of the IIAR strategic plan. 

 

In anticipation of this board directive, and as part of its scheduled work, the SRC 
has formed a task force to re-affirm and update IIAR 2. Along with a fair number of 
other proposals, the task force will 
undertake an examination of the means to help make production rooms 
necessitating pumps or other equipment as safe as possible. The development of this 
standard language, and the development of consensus will be a lengthy process. The 
SRC suggests that in the meantime owners and designers with this concern to do 
their best in complying with the codes as they are currently written. 


